Agglomeraatti

Agglomeraatilla (latinankielen termistä agglomerare = muodostaa kokkareita) tarkoitetaan hioma-aineiden alueella useamman samankokoisen hiomarakeen muodostamaa sidosta, josta muodostetaan keinohartsia lisäämällä teknisessä prosessissa (agglomeraatio) suurempikokoista granulaattia, ennen kuin se levitetään pohjan päälle. Tällä tavoin aikaansaadut tiukkasidoksiset ryväkset ovat suunnilleen samankokoisia ja ne levitetään tämän jälkeen hioma-ainealustaan samalla tavoin kuin tavallinen hiomamineraali ja kiinnitetään keinohartsilla.

Agglomeraattinauhat tarjoavat käyttäjälle huomattavasti pidemmän käyttöiän kuin tavanomaiset yksikerroksiset hiomanauhat. Tästä syystä niitä kutsutaan myös pitkäaikaishiomanauhoiksi. Hiotun pinnan hiomasyvyys ja hiomajälki pysyvät koko hiomaprosessin ajan suhteellisen tasaisina (kuluneet, tylsyneet rakeet irtoavat, ja niiden vieressä tai alapuolella olevat tuoreet rakeet tulevat käyttöön). Hiomavälineen pinta näyttää agglomeraattinauhan kohdalla ensisilmäyksellä huomattavasti karkeammalta kuin tavanomaisen hiomanauhan kyseessä ollessa. Hiomajälki on kuitenkin hienompi kuin tavanomaisella hiomanauhalla.

Klingspor tarjoaa erityyppisiä agglomeraattinauhoja lisänimityksellä ”Kulex”. Nämä nauhat eroavat toisistaan sidoksen kovuuden (pehmeä – kova), raetyypin (korundi – piikarbidi) ja pohjan (jäykkä – joustava) suhteen ja soveltuvat näin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tyypillisiä käyttötarkoituksia ovat jaloteräsputkien pyöröhionta tai litteän teräksen, levyjen ja käämien pintojen hionta.

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta