Fiiberilaikka

Vulkaanikuituhiomalaikat (puhekielessä: fiiberilaikat) ovat pyöreitä hiomalaikkoja, joiden selkämateriaali on vulkaanikuitua, joka on päällystetty yksipuolisesti keinohartsilla ja hiomajyvillä. Fiiberilaikkoja käytetään vastaavien taustalaikkojen kanssa kulmahiomakoneissa, ensisijaisesti metallintyöstössä. Fiiberilaikoille ja niiden taustalaikoille asetettavat turvallisuusvaatimukset on määritetty standardissa EN 13743. Fiiberilaikkojen suurin sallittu kehänopeus (maksimityönopeus) on 80 m/s.

Fiiberilaikkojen erittäin laajan karkeusvalikoiman ja erilaisten taustalaikkamallien ansiosta fiiberilaikkojen käyttömahdollisuudet ulottuvat karkeista rouhintatöistä aina pintojen hienoon hiontaan saakka. Fiiberilaikkojen etuna lamellilaikkoihin ja hiomalaikkoihin verrattuna on pohjan elastisuus ja siihen liittyvä hyvä mukautumiskyky, hieno ja tasainen hiomajälki (hiomalaikkoihin verrattuna) ja ennen kaikkea edullinen hinta.

Huonona puolena lamellilaikkoihin verrattuna on niiden lyhyempi käyttöikä sekä se, että laikat ovat suhteellisen herkkiä kosteudelle ja lämpötiloille.

Viimeiseen kohtaan liittyen fiiberilaikkoja koskevat seuraavat suositukset:

  • Varastointi keskimääräisessä suhteellisessa ilmankosteudessa 45–65 % [katso Hiomavälineiden varastointi]. Liian korkeasta tai liian alhaisesta ilmankorkeudesta on seurauksena laikkojen käyristyminen.
  • Ylikuumenemisen välttäminen.

Ylikuumenemisen seurauksena, esim. liian suuresta paineesta tai saman kohdan hiomisesta johtuen, voi pohjaan syntyä palamisjälkiä ja siitä seuraten rakeita voi irrota.

Klingsporilla on kattava varastovalikoima fiiberilaikkoja, johon kuuluvat kaikki yleisimmät halkaisijat (Ø50 – 235 mm), valittavana yksinkertainen pyöreä reikä tai tähtireikä. Valikoimaan kuuluu yleiskäyttöisiä alumiinioksidi (CS 561), zirkonilaikkoja moninkertaisella sidoksella tai ilman (CS 565/CS 570) teräs- tai jaloteräskäyttöön sekä keraamisia jyviä sisältävä premium-laikka moninkertaisella sidoksella tai ilman (FS 964 ACT/FS 966 ACT) jaloterästen ja runsasseosteisten terästen työstöön. Soveltuva taustalaikka, kova rihlattu malli raskaisiin hiontatöihin (ST 358 A) sekä sileä, joustava aluslaikka suurempien pintojen hiontaan (ST 358) täydentävät valikoiman. Klingsporin fiiberilaikat leikataan modernilla lasertekniikalla, tästä syystä myös erikoismuodot, kuten esim. ruusukkeet tai monikulmaiset muodot tai erikoiskoot erityisiä käyttötarkoituksia varten, voidaan toteuttaa suhteellisen vaivattomasti.

Soveltuvat tuotteet

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta