Jyvätiheys

Käsitteellä jyvätiheys tarkoitetaan tiheyttä, jolla hiomajyvä levitetään alustalleen. Tiheyksiä on 3 tyyppiä:

Tiheä jyvätiheys: Alusta on lähes kokonaan peitetty hiomajyvillä. Tässä sirottelussa on käytetty suuri määrä hiomajyviä. Tämä mahdollistaa suuren materiaalin poiston ja hiomatuotteen pitkän käyttöiän. Tiheä sirottelu on tyypillistä metallin työstössä käytettäville hiomatuotteille.

Puoli-avoin jyvätiheys:: Alustasta on noin 70 - 80% päällystetty hiomajyvillä. Yksittäisten hiomajyvien välinen rako mahdollistaa hiomapölyn keräämisen ja poistamisen. Puoli-avoin sirottelu on tyypillistä pehmeille materiaaleille esim. maalien, muovien ja ei-rautametallien hiontaan.

Avoin jyvätiheys:Alustasta on päällystetty hiomajyvillä noin 50 - 70%. Tämän sirottelun hiomajyvien välinen suurempi lastutila vähentää tukkeutumista ja mahdollistaa hiomapölyn poistumisen pinnalta. Avointa sirottelua käytetään tyypillisesti puulle ja muille pehmeille aineille tarkoitutuissa hiomatuotteissa, jotka muuten tukkeutuisivat liian nopeasti.

Lisäksi jyvätiheys voi vaikuttaa myös hiomatuotteen aggressiivisuuteen ja pinnan hienouteen.

Paine = voima/alue (p = F/A)

Avoimessa hiomatuotteessa voimaan jakautuu harvempiin hiomajyviin kuin tiheässä tuotteessa. Siksi jyvä tunkeutuu syvemmälle ja aineenpoisto on suurempi. Sitä vastoin tiheän sironnan tapauksessa, jossa käytetään monia hiomajyviä, yksittäiseen jyvään kohdistuva voima on alhaisempi saman periaatteen mukaisesti; Jyvä ei tunkeudu niin syvälle ja pinnasta tulee hienompi.

Soveltuvat tuotteet

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta