Hiomavälineiden antistaattinen varustus

Hiomavälineet, joita käytetään erityisesti sähköä johtamattomien materiaalien työstöön (kuten esim. puu tai muovi), varustetaan jo valmistuksen yhteydessä antistaattisella ominaisuudella, eli niihin lisätään sähköä johtavia komponentteja, jotka takaavat, että sähköiset varaukset pääsevät purkautumaan hiomavälineen ja näin myös koneen kautta.

Erilaisten materiaalien välisen hankauksen vuoksi elektrodit siirtyvät väistämättä hankaavien pintojen välillä, mistä on seurauksena varausten muuttuminen, mikä johtaa sähköä johtamattomien materiaalien kohdalla siihen, että varauseroja ei pystytä tasaamaan. Seurauksena on mm. sähköisesti varautuneen hiomapölyn tarttuminen hiomanauhaan, koneeseen ja työkappaleeseen, niin tiukkaan, että sitä ei saa poistettua edes hyvin toimivalla pölynimulla. Yllä mainitulta ilmiöltä voidaan välttyä käyttämällä antistaattisilla ominaisuuksilla varustettuja hiomavälineitä, kuten puuntyöstössä yleensä käytetäänkin, ja välttää näin pölyn tarttuminen pintoihin, mikä voi auttaa myös pidentämään työkalun käyttöikää.

Kaikki Klingspor-valikoiman puuntyöstöön tarkoitetut hiomanauhat on luonnollisesti varustettu antistaattisilla ominaisuuksilla, mikä näkyy myös niiden takapuolella olevasta leimasta (”Antistatic”). Joissakin tyypeissä on jopa pohjaan (paperi, kangas) integroidun ”perusvarustuksen” lisäksi myös hiomapuolelle integroitu antistaattinen varustus lisäämällä myös keinohartsisidokseen sähköä johtavia aineita (esim. grafiittia) (esim. PS 24 F, CS 538 Z). Näiden hiomavälineiden antistaattiset ominaisuudet ovat erityisen hyvät ja ne takaavat lähes pölyttömän hiomaprosessin äärimmäisissäkin olosuhteissa käytettäessä soveltuvaa pölynpoistoa.

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta