Nahan käsittely

Nahka, luonnontuote, on eläimen vuotaa, joka tehdään kestäväksi
parkitsemalla. Nahan luonnollinen kuiturakenne säilyy silloin mahdollisimman hyvin. Jatkokäsittelyssä erotetaan pintapuoli ja kääntöpuoli.

Kun nahkaa hiotaan, joko nahan pintapuolta (martionpuoli) tai kääntöpuolta (lihapuoli) hiotaan hiomapaperilla pyörivällä telalla. Käsittelyn tavoitteena on saavuttaa materiaalin yhtenäinen optinen ilme.
Kun etupintaa hiotaan, siihen syntyy hienoista nukkaa. Tällöin nahkaa kutsutaan nupukiksi.

Pintapuoli voidaan hioa sileäksi tai sen rakenne voidaan pitkälti säilyttää. Krokotiilinnahka
on tyypillinen esimerkki. Vuodan kääntöpuolesta valmistetaan hiomalla mokkanahkaa,
jota kutsutaan myös veluuriksi.

Klingsporin pohjaan sidottujen hiomavälineiden valikoima sisältää runsaasti erilasia hiomavälineitä nahan hiomiseksi.

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta