Nauhaliitos

Jotta hiomapaperirullasta tai -kudoksesta saataisiin päätön hiomanauha, on oikeaan pituuteen leikatun rullanauhan molemmat päät yhdistettävä toisiinsa varmasti ja pysyvästi. Tämä nk. nauhaliitos toteutetaan yleensä 45°–80° kulmassa nauhan kulkusuuntaan äkillisen jyrkän liitoskohdan välttämiseksi.

Hiomatuotteen selästä (paperi, kangas, muovi) ja käyttötavasta (kone, kosketuselementti, työkappale) riippuen käytetään erilaisia nauhaliitostyyppejä.

On olemassa kaksi eri nauhaliitostyyppiä:

a) limittyvä liitos, jossa molemmat päät on viistetty, asetetaan päällekkäin ja puristetaan kiinni toisiinsa, ja

b) puskuliitos, jossa molemmat päät asetetaan vastakkain ja liitetään toisiinsa joko nauhan etu- tai takapuolelta kapealla kalvolla (joka on normaalisti kuituvahvistettu).

Näiden liitostapojen sisällä on olemassa vielä vivahde-eroja, jotka mahdollistavat nauhan optimaalisen mukauttamisen tiettyyn hiontatehtävään. Klingspor-hiomanauhoissa käytetään seuraavia nauhaliitostyyppejä:

Limitysliitos

F1 Vakiolimitysliitos

F2 Limitysliitos, jossa on hiotut raepäät

F5 Limitysliitos, jossa limitysalueella ei ole hartsia eikä hiomarakeita

Puskuliitos

F3G Siksak-liitos, jossa kalvo on takana

F4G Suora leikkaus kulmassa nauhan kulkusuuntaan nähden, kalvo takana

F6G Puskuliitos, jossa kalvo on raepuolella; rakeet ja hartsi poistetaan ensin liitosalueelta

F7G Aaltoliitos, kalvo takana

 

Nailonnauhojen nauhaliitokset

F3W Erikoisliitos nailonhiomanauhoille. Kalvolla vahvistettu puskuliitos, päädyssä ylimääräinen liimaus

F4W Viistoon leikattu, puskuliitos, kuituvahvistettu kalvo ja päätypuolinen liimaus. Erikoisliitos nailonviilanauhoille, tuotetyyppi NBF 800

Nauhaliitostyypillä on suuri merkitys hiomanauhoja valittaessa. Klingspor toimittaa vakiokokoiset nauhat ja nauhat, joita voidaan tilata suoraan varastosta varustettuina kyseiselle tyypille kokemusten mukaan parhaiten soveltuvalla liitostyypillä. Asiakkaan toivomuksesta Klingspor voi kuitenkin valmistaa ja toimittaa nauhat myös muilla, kyseessä olevaan käyttötarkoitukseen paremmin sopivilla liitostyypeillä varustettuina.

Soveltuvat tuotteet

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta