Peitesidos hiomavälineiden valmistuksessa

Peitesidoksesi kutsutaan toista sideainekerrosta valmistettaessa selkämateriaaliin sidottuja hiomavälineitä. Se tulee perussidoksella pohjaan kiinnitetyn hiomarakeen päälle. Peitesidoksen – jota kutustaan myös peitelakaksi – päätehtävä on kiinnittää hiomarakeet lujasti sidokseen.

Sen tarkoitus on myös ennen kaikkea antaa sidokselle lisää tukivoimaa sivusuuntaisia voimia vastaan, jotka vaikuttavat rakeeseen hiomaprosessissa. Lisäksi se antaa tuotteelle sen tyypillisen värin.
Peitesidoksen tyypillä ja määrällä on ratkaiseva vaikutus hiomavälineen hiomatehoon. Klingsporin hiomavälineissä käytetään peitesidoksena aina keinohartsia, jolla on liimasidoksia ja muita luonnollisia sideaineita huomattavasti parempi lujuus ja liimausvoima, niin että se takaa selkeästi paremman hiomajyvän pidon ja näin myös hiontatehon. Peitesidoksen määrä on määritetty erikseen jokaisen tyypin reseptissä, ja optimoitu ja mukautettu kyseessä olevaan sovellukseen. Peitesidoksen levittämistä valvotaan Klingsporilla selkämateriaaliin sidottujen hiomavälineiden tuotannon aikana jatkuvasti lasermittauksilla sekä lisäksi määritetyille mallikappaleille pistokokeina tehtävillä painomittauksilla, jotta varmistettaisiin että reseptiä noudatetaan tarkoin.

Peitesidos on erittäin tärkeä kaikille selkämateriaaliin sidotuille hiomavälineille, ja erityisesti hiomanauhoille niiden suurten leikkuunopeuksien ja voimakkaan kuormituksen johdosta. Lisäämällä peitesidokseen tiettyjä aineosia voidaan parantaa hiomanauhojen ominaisuuksia entisestään ja optimoida ne tiettyjä käyttötarkoituksia varten, esim. lisäämällä hioma-aktiivisia aineosia jaloteräksen työstöä varten tyyppien LS 312 JF, CS 411 Y jne. kohdalla

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta