Sähköstaattinen hajaantuminen

Valmistettaessa selkämateriaali hiomatuotteita (esim. hiomarullat, hiomanauhat, hiomapaperit jne.) hiomajyvät levitetään selän päälle ja kiinnitetään siihen liiman ja peitesidoksen avulla. Erityisesti korkealaatuisten hiomatuotteiden kohdalla käytetään tällöin sähköstaattisen hajaantumisen menetelmää.

Tässä levitysmenetelmässä hiomajyvät eivät tipahtele ylhäältä käsin pohjan päälle, vaan sähköinen jännite (50 kV) vetää niitä tuotantolinjan levitysalueella ylöspäin, niin että ne tunkeutuvat pohjan päälle levitettyyn liimaan. Massan jakaantumisen ja kiihtyvyyden johdosta hiomarakeet suuntautuvat lennossa automaattisesti siten, että ne osuvat pystysuorassa ja paksumpi puoli edellä pohjaan ja kiinnittyvät sitten liimaan.
Koska hiomajyvien tylppä puoli kiinnittyy aina liimaan samalla kun niiden terävä kärki osoittaa hiomapuolelle päin, tällä hajaantumismenetelmällä saadaan aikaa tuote, joka hioo alusta lähtien aggressiivisesti ja poistaa tehokkaasti materiaalia.

Klingspor käyttää sähköstaattista hajaantumismenetelmää kaikkien selällisten  hioma-tuotteiden  kohdalla alkaen karkeudesta P30

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta