Vaneri

Vaneri on yleisnimitys puupohjaisille levyille, jotka koostuvat vähintään kolmesta päällekkäisestä liimakerroksesta, joiden vierekkäisten kerrosten kuidut ovat eri suuntaiset (yleensä 90 ° kulmassa). Näin materiaalin suuntaan liittyvät ominaisuudet (puun ”eläminen” turpoamalla ja kutistumalla) saadaan suurelta osin estettyä (lukittua).
Vaneri on rakenteeltaan symmetrinen ja sen kerrosten lukumäärä on aina pariton. Kerrokset voivat koostua viilusta, massiivipuupaneeleista, massiivipuurimoista tai muista puumateriaaleista.

Vaneri jaetaan kerrostensa perusteella seuraaviin materiaaleihin

  • Vaneriviilu (vanerilevyt, erikoismuotona Multiplex-levy, jonka paksuus on vähintään 12 mm ja jossa on vähintään viisi kerrosta)
  • Vaneri- tai rimalevy (”huonekalulevy”), jonka keskikerros koostuu sahatuista puulistoista tai 8 mm paksuisista pystysuuntaisista kuorimismenetelmällä valmistetuista viilutangoista
  • Monikerroslevy ristiinliimatusta massiivipuusta
  • koostuu useista toisiinsa nähden ristikkäin laminoiduista eri materiaalista valmistetuista puusaumalevyistä (esim. puuviilusta valmistettu lastulevy päällikerroksena).

Erilaisten rakenteidensa ja monipuolisten ominaisuuksiensa johdosta vanerilla on erittäin monipuoliset käyttömahdollisuudet, esim. rakentamisessa verhouslevynä sekä huonekalurakentamisessa.

Vanerin käsittely

Vaneria voidaan työstää (sahata, jyrsiä, hioa) ja pinnoittaa samalla tavoin kuin massiivipuutakin. Koska päällikerrokset koostuvat aina massiivipuukerroksista (useimmiten viilukerroksista), hiomisessa on noudatettava samoja periaatteita kuin massiivipuun käsittelyssäkin. Tässä yhteydessä on huomioitava, että erittäin ohuiden viilupäällikerrosten tai karkeahuokoisten puutyyppien kohdalla liima saattaa tunkeutua puuhuokosten läpi levyjen puristamisen yhteydessä, mistä voi olla seurauksena hiomanauhan nopeampi tukkeutuminen myöhemmin suoritettavassa hionnassa. Klingspor on kehittänyt tuotteita, joiden erityiset ominaisuudet estävät ennenaikaisen tukkeutumisen.

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta