Vulkaanikuitu

Vulkaanikuitu on selluloosasta valmistettu komposiittimateriaali (puuvilla- tai selluloosakuiduista). Nimi viittaa prosessiin, jossa luonnonkumi kovetetaan vulkanoimalla ja joka muistuttaa pinnallisesti tarkasteltuna vulkaanikuidun tuotantoa. Vulkaanikuituja valmistettaessa puuvilla- ja /tai selluloosakuiduista koostuvat rainat johdetaan sinkkikloridiliuoksesta koostuvan pergamentointikylvyn läpi, mikä saa kuidut irtoamaan. Lopuksi neste puristetaan pois, minkä seurauksena yksittäiset kuidut ja rainat sitoutuvat toisiinsa ilman että niihin lisätään sideaineita.

Hyvän mekaanisen lujuutensa ja stabiiliutensa sekä samanaikaisesti kevyen painonsa ja hyvän elastisuutensa johdosta vulkaanikuitua käytetään nykyään paitsi meistekappaleisiin, tiivisteisiin, laminaattien ja muiden teollisuustuotteiden alustoihin myös hiomalaikkojen, niin kutsuttujen vulkaanikuituhiomalaikkojen, tai lyhyesti kutsuttuna myös fiiberilaikkojen, kantajamateriaalina. Käytettävien pohjien paksuus on tavallisesti 0,38–0,84 mm.

Vulkaanikuitu kestää pysyvästi korkeita lämpötiloja, mutta vain 110 °C:seen asti. Tästä syystä tulisi fiiberilaikkoja käytettäessä välttää liian suurta painetta sekä saman kohdan pidempiaikaista hiontaa, koska seurauksena saattaa muutoin olla kuplien ja palamisjälkien muodostuminen laikkaan, mikä puolestaan voi johtaa rakeiden irtoamiseen.
Vulkaanikuitupohjan sisältämä selluloosa on hygroskooppista, eli se kykenee sitomaan kosteutta ympäristöstä tai luovuttamaan kosteutta ympäristöönsä, mistä on seurauksena kuitujen tilavuuden muutoksia. Jos fiiberilaikat ovat altistettuina liian korkealle tai liian matalalle ilmankosteudelle, seurauksena on laikkojen käyristyminen. Tästä syystä laikkoja suositellaan varastoitavaksi ympäristössä, jonka ilmankosteus on keskimääräinen (suhteellinen ilmankosteus n. 45–65 %).

Klingspor käyttää vulkaanikuitua fiiberilaikkojen kantajamateriaalina. Tällä alueella Klingspor tarjoaa kattavan tuotevalikoiman erilaisiin käyttösovelluksiin.

Takaisin osioon Tietoa hiomisesta